75 jaar vrijheid

Programma

Programma

Bekijk het programma (pdf) van 4 en 5 mei. 

 

Herdenking op 4 mei

Kijk de documentaire!

Vanaf vrijdag 1 mei is er online een documentaire te zien over herdenken in Huizen. Burgemeester Niek Meijer, voorzitter van het 4-mei comité Hein Hoffmann en een aantal jongeren spelen hierin de hoofdrol. Het is een documentaire waarin het doorgeven van verhalen centraal staat.  

Warandepark

De documentaire start in het Warandepark. Hein Hoffmann vertelt daar het verhaal achter het verzetsmonument in dit park. Dit monument staat hier ter nagedachtenis aan de drie Huizer verzetsstrijders die hier werden geëxecuteerd door de Duitsers: Jacob Brands, Klaas Snel en Arie de Waal.

Namen krijgen een gezicht

Na dit verhaal worden de kijkers meegenomen in een stille tocht van het Warandepark naar herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein. Tijdens deze 13 minuten durende tocht worden de namen van 98 oorlogsslachtoffers voorgelezen. Sommige van deze slachtoffers krijgen een gezicht door de verhalen die jongeren over hen vertellen: Jakob Veerman, Willy van Breukelen, familie Leyser, Gerrit Jan Rebel, Pietertje en Coby Brands en Hendrik Berveling. Namen die hierdoor gaan leven en ons meer dan ooit laten beseffen dat oorlog iedereen kan treffen: jong, oud, man, vrouw, rijk of arm. Aangekomen bij het monument op het Prins Bernhardplein, houdt burgemeester Niek Meijer een toespraak.

Kranslegging op 4 mei 08.00 uur, erewacht en bloemenzee

Op 4 mei, ’s ochtends om 08.00 uur, is er een kranslegging bij het monument, gevolgd door het leggen van bloemen in het Warandepark. De eerste krans wordt gelegd door burgemeester Niek Meijer en zijn vrouw Janny. Daarna volgen de overige collegeleden, het veteranencomité en het 4 mei comité. Vanaf 08.30 uur tot 20.00 uur zorgt het Veteranencomité voor een erewacht van één persoon bij het monument, met elk half uur een wisseling van de wacht. Vanaf 08.30 uur is het voor iedereen de hele dag mogelijk om bloemen te leggen bij het monument. Hou daarbij rekening met een minimale afstand van 1,5 meter.

Viering op 5 mei

Vrijheid in verbinding. Daar draait deze 5 mei om. Daarvoor is een programma gemaakt dat tussen 12.30 en 13.30 uur live wordt uitgezonden op NH Gooi TV. Een tijdstip waarop bij veel mensen de lunch op tafel staat. En daar begint de verbinding, we lunchen op hetzelfde tijdstip, luisteren naar hetzelfde programma en vieren op hetzelfde moment onze vrijheid. De voedselbank doet ook mee en levert een vrijheidslunch aan mensen die hiervan gebruik maken. De mensen die aan het ramadanvasten meedoen, kunnen ‘s middags meevieren en de maaltijd ’s avonds na zonsondergang gebruiken. Diverse lokale ondernemers bieden een 'VierOnzeVrijheid' box aan. Hou hiervoor het nieuws in de gaten

Programma voor de vrijheidsviering

Tussen 12.30 en 13.30 uur wordt het programma Vier onze vrijheid uitgezonden op NH Gooi TV. Op de televisie te bekijken via KPN kanaal 1379 en Ziggo kanaal 40. Of online via nhgooi.nl/kijk/live

Maartje van Weegen presenteert het programma. De burgemeesters van Huizen en Blaricum worden geïnterviewd, evenals enkele plaatsgenoten uit Huizen en Blaricum, waaronder vertegenwoordigers van de Indisch/Molukse gemeenschap en Amnesty International. Het geheel wordt muzikaal omlijst door verschillende artiesten. Het programma wordt afgesloten met een lied dat iedereen vanaf het balkon, in de tuin, voor de voordeur of waar dan ook kan meezingen.

Laat zien dat u meedoet!

Volg de facebookpagina VierOnzeVrijheid   en deel de foto’s van uw vrijheidsviering.

Bevrijdingscourant

Deze week is een speciale Bevrijdingskrant  verschenen. De krant is gepubliceerd in de opmaak van de Huizer Courant zoals die op 5 mei 1945 verscheen. De vrijwilligers van de Historische Kring Huizen werkten, in samenwerking met Drukkerij Bout, in de afgelopen periode aan deze speciale krant met als thema 75-jaar Vrijheid. De krant is gepubliceerd in de opmaak van de Huizer Courant zoals die op 5 mei 1945 verscheen en door grootvader Jan Bout werd uitgegeven. Deze speciale uitgave wordt huis-aan-huis in Huizen verspreid. Boeiende artikelen, verhalen, gedichten en foto’s over de Tweede Wereldoorlog, de Bevrijding in Huizen en het thema ‘75-jaar Vrijheid’ zijn in deze bijzondere uitgave opgenomen. Al met al is het, dankzij de adverteerders, sponsor, Drukkerij Bout, de Gemeente Huizen en de bijdragers, een mooi bewaarexemplaar geworden.

Online

AtelierRoutekunstenaars in Huizen herdenken en vieren 75 JAAR VRIJHEID met een speciale expositie, die vanwege de omstandigheden ook ONLINE is ingericht op de website en facebookpagina van de AtelierRoute Huizen:

    5 juni - 20 juni

    • Theaterroute  - theatervoorstellingen met als centraal thema 75 jaar vrijheid. Lees verder op de website van de Theaterroute.